SWESIAQs råd

SWESIAQs råd

SWESIAQs råd tas fram av arbetsgrupper som består av SWESIAQ-medlemmar som är väl insatta i problemställningen och som representerar olika yrkeskompetenser. De olika råden har godkänts av SWESIAQs styrelse. De är tänkta att vara praktiskt användbara och får inte styras av kommersiella intressen. Ladda ner genom att klicka på bilderna.


SWESIAQs lilla innemiljöhandbok (2024, 18 s.)

Innemiljön är viktig för oss och vår hälsa. Inte alltid är den så bra som vi vill. Men vad är det som gått fel och vad kan man göra åt det? Vi försöker ge en överblick över det omfattande forskningsområde som kallas inomhusmiljö. Vi gör det genom att besvara åtta vanliga frågor om innemiljön med länkar för den som vill veta mer.

SWESIAQ-modellen (2012, 42 s.)

SWESIAQ-modellen är våra råd för hur en bra innemiljöutredning bör bedrivas. Råden har tagits fram av en arbetsgrupp inom SWESIAQ som består av personer med olika yrkeskompetenser och med stor erfarenhet av innemiljöproblem.


SWESIAQ-modellen är en metod för systematisk utredning av orsaker till att brukare upplever hälsobesvär kopplade till innemiljön i byggnader. Den är tänkt som ett stöd för innemiljöutredare och för de som upphandlar eller beställer inne-miljöutredningar. Den syftar också till att öka brukarnas förståelse för innemiljö-problem och innemiljöutredningar och bör vara till nytta för många andra typer av intressenter som kan bli inkopplade när utredningarna blir komplicerade.

2013 fick SWESIAQ-modellen 

Stora Inneklimatpriset. Priset delas årligen ut av Slussen Building Services, Svensk Ventilation, Energi- och miljötekniska föreningen och Svenska Kyltekniska Föreningen. Stora Inneklimatpriset tilldelas företag eller organisation inom inneklimat, energi och vvs, som utvecklat en betydelsefull produkt, tjänst eller metodik med goda möjligheter att komma till praktisk nytta. 

SWESIAQs råd vid utredning av mikrobiell påväxt i byggnader med innemiljöproblem (2014, 23 s.)

Råden är en fördjupning och förstärkning av SWESIAQ-modellen när det gäller lämplig strategi när man misstänker att brukarnas besvär kan bero på en fukt- och mögelskada. I dokumentet finns bl.a. en genomgång av de flesta metoder för mikrobiologisk analys som är tillgängliga på den kommersiella marknaden med sina olika för- och nackdelar.

SWESIAQs råd vid utredning av självdragssystem i bostad (2023, 53 s.)

Råden kan ses som en bilaga till SWESIAQ-modellen och ger både en teoretisk bakgrun och flera praktiska tips för hur man kan undersöka självdragsanläggningens bidrag till innemiljöproblem. Råden är tänkta som stöd för bland andra innemiljöutredare, OVK-kontrollanter, tillsynsmyndigheter, fastighetsägare och brukare. Vi har också tagit fram ett Excel-kalkylblad för att underlätta förståelsen av hur olika delar av självdragssystemen kan påverka varandra i en bostad. Det möjliggör beräkningar av luftflöden och simuleringar av effekten av olika förändringar t.ex. av väder och vind, byte av ventilationsdon, hjälpfläktar osv.

SWESIAQs råd vid utredning av ventilationssystem i byggnader med innemiljöproblem (2017, 23 s.)

Råden är en fördjupning och förstärkning av SWESIAQ-modellen. De är i första hand avsett att utgöra stöd för den som genomför eller beställer en ventilationsutredning. De innehåller en genomgång av gällande ventila-tionsregler och praktiska råd. Vi planerar en uppdatering, bl.a. när det gäller avsnittet om självdrag.