Varför är det problem med hög luftfuktighet?

SVAR:

Hög luftfuktighet inomhus under vintern är ofta ett tecken på undermålig/dålig ventilation, ev. i kombination med hög fuktproduktion inomhus (t.ex. från tvätt och matlagning). Hög luftfuktighet inomhus vintertid innebär en ökad risk för att kvalster ska kunna överleva och föröka sig i våra bostäder (framförallt i våra sängar), något som kan orsaka astma och andra allergibesvär. Fuktig inomhusluft kan också orsaka kondens på fönster med mögelväxt i fönsterlister. Ett större problem är när varm och fuktig luft pressas ut genom otätheter i ytterväggar. Under vintern kondenserar då fukten inne i ytterväggen och orsakar osynlig mögel- och bakterieväxt som kan orsaka svårutredda hälsobesvär.

In English
This is a link to short information in English
Bli medlem i SWESIAQ
Som medlem i SWESIAQ får du tillgång till ett nätverk av forskare och praktiker med det gemensamma intresseområdet inomhusmiljö och hälsa. Dessutom får du full tillgång till SWESIAQ:s dokumentarkiv och medlemsrabatt på arrangemang som SWESIAQ anordnar.
Prenumerera på SWESIAQ:s nyhetsbrev
Senaste nyhetsbrevet nr 63 - november 2018 Klicka nedanför! Anmäl dig som gratisprenumerant genom att skicka ett mail till nyhetsbrevet'at'swesiaq.se
SWESIAQ:s stödföretag
Här finns mer information och en lista över företag som stöder SWESIAQ